Dela sidan:

Det var i söndags som journalisten Janne Josefsson påstod i sitt sommarprat att Botkyrka bränner upp exemplar från en äldre utgåva av Astrid Lindgrens "Pippi Långstrump i Söderhavet".

– När man bränner böcker av ideologiska skäl så finns det något i mig som säger: Vänta lite nu, ska vi verkligen låta dessa försvinna? sade Janne Josefsson i "Sommar i P1"

I ett pressmeddelande som Botkyrka skickade ut under tisdagen försäkrar kommunen att de inte ägnar sig åt bokbränning: 

"Bibliotek Botkyrka ägnar sig inte åt att bränna böcker. För att utrymmet i hyllorna ska räcka till krävs det att varje bibliotek i Botkyrka varje år gallrar motsvarande mängd böcker som man köper in. Det är en praktisk omöjlighet för ett folkbibliotek att ha alla böcker som givits ut i Sverige.", heter det i pressmeddelandet.

Botkyrka kommun skriver också att de har gallrat bort böcker för att de är slitna, inte har lånats ut på länge eller har föråldrats. Just "Pippi i Söderhavet" har kommunen tidigare framhållit exempel på en bok med "föråldrade uttryck som kan uppfattas som rasistiska". Biblioteket har därför köpt in nya, uppdaterade utgåvor.


Dela sidan: