Dela sidan:

"Mitt förtroende för Viking Line är härmed förbrukat. Obehagligt med repressalier mot folks yttrandefrihet", skriver en användare på Twitter.

"Nu bojkottar vi Viking Line pga deras trakasserier mot Katerina Janouch. Åk inte med dom – det finns andra bättre att åka med", skriver en annan.

Det är två exempel på en mängd kritiska kommentarer mot Viking Line i sociala medier.

Andra har en annan hållning.

"Janouch har ofrivilligt hjälpt Viking Line att bli av med sexisterna", skriver en person.

I skrivande stund "trendar" Viking Line på det sociala mediet. På sin Facebooksida har de raderat hatiska inlägg.

Anledningen till blåsvädret är att de meddelade att samhällsdebattören och sexologen Katerina Janouch får sluta på sitt uppdrag för färjebolaget under måndagskvällen. Uppdraget, som hon haft sedan i februari 2017, gick ut på att som del i en expertgrupp motverka sexuella trakasserier ombord på Viking Lines färjor. Att företaget nu stänger dörren för Janouch beror på en tweet som hon publicerade i helgen om riksdagspolitikern Rossana Dinamarca (V). Intill en bild där politikern sitter i en kjol på Medborgarplatsens trappa har Janouch skrivit: "Trappan är mer effektiv än Tinder".

Viking Line vill dock inte kommentera blåsvädret.

När Resumé försöker få svar på frågorna: "I vilken omfattning har ni fått hatiska kommentarer?", "Vad består de främst av?", "Hur hanterar ni dem?", "Jag har noterat att ni raderar många. Varför då?", "Var ni förberedda på hat när ni meddelade att Katerina Janouch skulle få sluta?" och "Varför anser ni att Katerina Janouchs förtroende är förbrukat?", svarar informationschefen Eleonora Hansi:

"Vi har inga ytterligare kommentarer kring Katerina Janouch."

Under gårdagen kommenterade Eleonora Hansi beslutet i ett mejl till SVT Kulturnyheterna.

– Redan igår konstaterade Viking Line att den tweet som Katerina Janouch lade ut i helgen inte är förenligt med vårt trygghetsarbete. Mot bakgrund av att hon har valt att fortsätta i samma spår samt att en polisanmälan har upprättats under dagen idag, är Viking Lines förtroende för henne nu förbrukat. I övrigt har vi inga kommentarer.Dela sidan: