Dela sidan:

Till att börja med bör du vara uppmärksam på om du ser en brun vägskylt med en vit blomma när du befinner dig på bilresa. Då har du nämligen hittat en utvald turistväg, som ska ge dig en vacker upplevelse utöver det vanliga. Men istället för att leta på måfå kommer här 7 natursköna tips, som garanterat kommer göra bilresan till en bättre upplevelse.


Siljansvägen förbi Tällberg. Foto: Google

Tällbergsvägen
Om du ska åka mellan Leksand och Rättvik i sommar och har lite tid över kan du svänga av riksväg 70 och istället ta Siljansvägen förbi Tällberg. Siljansbygden är full av röda och bruna timmerstugor, gärdsgårdar och besöksmål. Här är det lätt att förtrollas av det bildsköna landskapet. Har du barnen med dig kan du även ta en sväng förbi Leksands sommarland.

Högakustenbron i Ångermanland. Foto: Wikimedia

Högakusten
Detta är den perfekta sträckan för semestrande bilister i jakt på storslagna landskap. Högakusten utsågs till världsarv av Unesco år 2000 och två år tidigare belönades projektet i Vägverkets tävling Vackra Vägars pris. Men se till att ta din tid och välj rätt väg. Annars blåser du förbi sevärdheterna i snabb takt. Om du kommer norrifrån så sväng av österut vid Ullånger och styr mot Nordingå, utmed den knappt tio mil långa kuststräckan finns många sevärdheter.

Hamnen i Fjällbacka. Foto: Google

Kustvägen i Bohuslän
Ta en avstickare från E6:an söder om Tanumshede. Längs kustvägen kommer du resa genom idylliska fiskesamhällen som Grebbestad, Fjällbacka och Hunnebostrand. Här finns också ett digert utbud av barnvänliga bad, kulturevenemang och andra festligheter.

Utsikt längs Blå vägen i Västerbotten. Foto: Google

Blå vägen i Västerbotten
Blå vägen kallas E12 mellan Umeå och Mo i Rana. Totalt handlar det om 170 mil, men sträckan är också en av de mest uppmärksammade i norra Europa. Anledningen? I princip hela sträckan slingrar sig genom åar, älvar, sjöar och hav. I Sverige passerar den Vindelälvens naturreservat och följer sedan Umeälven ända ner till Holmsund vid kusten. Intill vägen och på olika avstickare finns skyltar som berättar om platser, människor, händelser och historia.

Vägkorsning längs Humleslingan i norra Skåne. Foto: Google

Humleslingan i Skåne
Ett bildskönt alternativ till E22 mellan Fjälkinge och Bromölla. Humleslingan sträcker sig drygt fem mil, och cirklar runt Skånes största sjö Ivsjön. Höll ögonen öppna för Bäckaskogs slott, Ivö klack, Östafors naturreservat och Humletorkan.

Fyren Långe Erik på norra Öland. Foto: Wikimedia

Ölands norra udde
Om du svänger av till vänster från väg 136 vid Byxekrok, på väg till norra udden på Öland, har du en upplevelse att vänta. Vägen ligger bara meter från det öppna havet, och en mil norr om Byxelkrok ligger fyren Långe Erik. Den är en av Ölands största sevärdheter och bjuder på en svindlande utsikt.

Mesklumpen längs Vildmarksvägen. Foto: Google

Vildmarksvägen
Väg 342 sträcker sig mellan Vilhelmina och Strömsund, och här är det natur och djur som står i fokus. Längs vägen har du möjlighet att se vilda djur, inte minst björn, och ett dramatiskt landskap med floder och vattenfall. Föreställ dig en fjällvandring från bilfönstret.

Upptäck Renaults breda utbud av bilar
Renault har ett stort och varierat utbud av personbilar - från bränslesnåla småbilar, till elbilar och rymliga familjebilar – som passar oavsett vilket behov du har.

Upptäck Renaults olika bilmodeller här.


Dela sidan: