Dela sidan:

Under lördagskvällen var reportern Stefan Hazianastasiou utsänd av Nerikes Allehanda för att bevaka en cruising. Plötsligt såg han hur flertalet personer höjde rösterna samt att en av dem hotade en polis med ett svärd. Hazianastasiou filmade händelsen med sin mobiltelefon.

Efter att mannen gripits kom polisen fram till Hazianastasiou.

– De kom fram en polis snabbt därefter och frågade om jag filmade. Jag berättade att jag rapporterade för NA:s räkning men att jag inte visste vad jag fångat på film, eftersom allt gick ganska fort, säger Stefan Hazianastasiou till NA.

Polisen bad reportern att lämna över telefonen med filmen, något Hazianastasiou vägrade då telefonen innehöll källskyddat material.

Efter en stund återkommer polisen och berättar att hen kollat med förundersökningsledare som beslutat att filmen skulle tas i beslag.

– De hotade med att beslagta telefonen. Så jag hade egentligen två val: att skicka över filmen eller lämna över telefonen. Då ringde jag vår ansvarig utgivare Anders Nilsson och tillsammans med honom bestämde vi oss för att kopiera över filmen till polisen, berättar Hazianastasiou.

Anders Nilsson berättar för tidningen att Polisens agerande är "häpnadsväckande och helt oacceptabelt"

Då material som är ämnat för publicering i grundlagsskyddade medier är skyddat av anskaffningsfriheten har Polisen ingen rätt att beslagta det. Per Hultengård, chefsjurist på Tidningsutgivarna, berättar för NA att polisernas beslut strider mot lagen.

– De var nog inte medvetna om att reglerna är strängare när det handlar om journalister. Nu blev det ju trots allt inget beslag men att det ska ha tvingats fram under hot är synnerligen olämpligt, berättar han.

Sedan händelsen inträffade har Örebropolisens tidigare presstalesman Göran Gunnarsson kallat polisens agerande för "skrämmande". Polismästare Bo Andersson har även anmält den egna myndigheten till avdelningen för särskilda utredningar.Dela sidan: