Dela sidan:

Under torsdagskvällen kunde the Guardian avslöja att samtliga av Googles kvinnliga anställda i Kalifornien under dagen hade lämnat in en anmälan till företaget. Bakgrunden är att de anser att företaget satt i system att ge lägre lön till kvinnor i jämförelse med män med liknande arbetsuppgifter. De menar även att företaget systematiskt hindrar kvinnor att klättra uppåt inom företaget, trots bevisad kompetens. Tidigare i år riktade det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet kraftig kritik mot företaget av samma anledning.

– Vi har länge påtalat de här problemen men ingenting har förändrats. Det har varit väldigt mycket pr-arbete och löften från deras sida men vi anser att det här är det enda sättet att få företagen att ändra hur de behandlar kvinnor, säger Kelly Ellis, tidigare Google-anställd och målägande till the Guardian.

Enligt tidningen kan anmälan få konsekvenser för Google då de tidigare gått ut och menat att de fått bukt med löneskillnaden samt att de varit drivande i frågan.

Ellis tillsammans med två andra målsägande beskriver hur de som nyanställda med liknande utbildning fick lägre positioner inom företaget, med betydlig lägre löner, än manliga nyanställda.

Google har nekat till anklagelserna och menar att de har system som ska säkerställa jämställda löner.Dela sidan: