Dela sidan:

Flickor är ofta mindre utåtriktade, vilket gör att diagnosen ADHD kan vara svårare att upptäcka och den nya klassrumsstolen har tagits fram för att underlätta kommunikationen med läraren under lektionen. Stolen är en del av initiativet TM_X som vill lyfta fram hur teknik, design och hantverk kan göra skillnad i människors vardag och bidra till samhällsnytta.

En av grupperna som stolen riktar sig till är unga tjejer med ADHD. Men tanken är att stolen även kan vara till hjälp för andra med liknande problematik. På senare år har andelen flickor som fått diagnosen ADHD ökat, men det är alltjämt en diagnos som är svår att uppmärksamma hos just flickor. Detta eftersom forskningen länge varit mer inriktad på pojkar.

"Chair of Attention" har tagits fram tillsammans med fem nyutexaminerade studenter från Linnéuniversitetets designlabb. Från en inbyggd sändare i stolen kan eleven meddela läraren att hon vill ha hjälp eller behöver en paus. Stolen kommer med en mottagare som läraren kan ha i fickan. Lärarens mottagare vibrerar när eleven aktiverar sändaren i stolen. På så vis slipper eleven uppmärksamma hela klassen och kan hålla sig anonym. Bakom kampanjen står Edelman Deportivo.

– Syftet med TM_X är att branschen tillsammans, genom olika kompetenser, ska kunna experimentera fram lösningar som förändrar och förbättrar livet. Vi tycker att stolen är ett av många exempel på att möbelindustrin kan vara med och driva innovation. Många ser trä- och möbelindustrin som en otydlig industri, men stolen visar på en personlig och spännande möjlighet där vår bransch verkligen kan förändra, säger David Johnsson, vd på TMF i en kommentar.Dela sidan: