Dela sidan:

Det var den 27 juni som Dagens Medicin publicerade en intervju med läkaren Henrik Widegren om dennes ballad kring Macchiarini-affären. Nu har Paolo Macchiarini via sin advokat Björn Hurtig skrivit en polisanmälan där de klassar uttalanden i intervjun som "grovt förtal". Polisanmälan har överlämnats till JK som är ensam åklagare när det kommer till tryckfrihetsbrott. Det skriver Nyhetsbyrån Siren. 

 – Det här är allvarliga saker. Jag hoppas att JK tar upp detta och att ansvarig utgivare fälls, säger han i en kommentar till Nyhetsbyrån Siren.

I artikeln beskrivs sången om Paolo Macchiarini som ett "modernt skillingtryck" och en av textraderna i låten som också finns inbäddad i på Dagens Medicins sajt låter det "för det är inte lämpligt att seriemord sker i bra belysning på ett op-bord". Advokat Björn Hurtig hänvisar till att förundersökningen mot kirurgen lades ned i dag och att det där framkommer att "hans huvudskäl var att hjälpa patienter" och understryker att artikeln fortfarande finns uppe på sajten.  

Sent på fredagen beslutade justitiekanslern att inte inleda en förundersökning. "Endast i undantagsfall, om det anses påkallat från allmän synpunkt, får åklagare väcka åtal för förtal", skriver justitiekanslern enligt Sydsvenskan.


Dela sidan: