Dela sidan:

I en välskriven intervju i Resumé, "Mattias Göranssons mål: Döda myten om den ryska björnen", tar intervjuaren upp invändningar mot Göranssons mediekritik. Göransson "anklagades bland annat av Peter Wolodarski för att kräva att Mikael Holmströms uppgiftslämnare avslöjas, enligt denne en uppmaning till brott mot grundlagens meddelarskydd."

Göransson svarar med orden:
"– Jag har aldrig krävt att Holmströms källor avslöjas".

Då detta rör ett allvarligt ämne så måste jag upplysa Resumés läsare om att Mattias Göransson i ett mejl till mig den 17 juni 2016 ställde två frågor som klart och tydligt gällde mina källor. Göransson skrev:

1. "Jag har frågor både gällande tidpunkten för din publicering, bruket av anonyma källor".
2. "Jag vill också fråga dig om din personliga relation till vissa återkommande källor inom det militära etablissemanget (öppna såväl som anonyma)."

Som jag då svarade Göransson har vi i Sverige grundlagsskyddad meddelarfrihet. Grundlagen ålägger också redaktioner att upprätthålla meddelarskydd. Det innebär att jag varken kan eller får röja anonyma källor som begärt meddelarskydd. Detta vet Göransson och därför försöker han nu blanda bort korten. Citaten talar för sig själva.

Mikael Holmström
Säkerhetspolitisk reporter, Dagens Nyheter.Dela sidan: