Dela sidan:

30 procent av Sveriges unga tjänstemän har planer på att jobba utomlands i framtiden. Det visar en ny undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Unionen. Överlägset mest eftertraktat är USA och därför öppnar fackförbundet Unionen ett pop up-kontor i Brooklyn, New York den här veckan. Delvis för att uppmärksamma hur en utlandsvistelse påverkar sådant som pension och socialförsäkringar.

– Allt fler vill jobba utomlands men få vet vad det får för konsekvenser när du till exempel blir pensionär eller ska vara föräldraledig. Dagens arbetsmarknad är global och där måste vi fackförbund hänga med, säger Anna Erhardt, Opinionschef på Unionen i en kommentar.Förutom kontoret i New York, lanseras ett virtuellt pop up-kontor på. Där kommer det finnas information om vad man bör tänka på innan man reser i väg.

– Vårt syfte är att väcka uppmärksamhet kring utlandsjobb och vikten av att tänka efter innan man åker. Gör man det och planerar rätt så blir utlandsvistelsen ännu roligare, säger Anna Erhardt.

Enligt Novusundersökningen är USA det land som flest vill jobba i, följt av Storbritannien och Australien. De vanligaste länderna att ha jobbat i är Storbritannien, Norge och USA.

Om undersökningen
Undersökningen gjordes av Novus på uppdrag av Unionen 28 september-11 oktober 2017. 1016 intervjuer är gjorda vilket ger en svarsfrekvens på 60 procent. Målgruppen för undersökningen är tjänstemän i privat sektor (18-36 år). Undersökningen har genomförts i Novus webbpanel, Sverigepanelen, med ett slumpmässigt rekryterat, riksrepresentativt urval samt i av Novus kvalitetssäkrad partnerpanel.Dela sidan: