Dela sidan:

Nu i veckan släppte IT-bolaget Consid nomineringarna till Årets Digitala Influencer 2017. Priset lämnas över under företagets egen gala i Stadshuset och är tänkt att tilldelas en aktör som "driver digitaliseringsfrågan framåt på ett alldeles särskilt föredömligt sätt". De tre nominerade profilerna är smarta Frida Boisen, den aldrig sinande brunnen av visdomar som är Per Holknekt och... Alexander Bard.

Och ja, ni har rätt, av fraseringen går det att utläsa att jag är aningen tveksam till ett av namnen. Varför? Ingen förklarar det egentligen bättre än han själv. Därför kommer här ett axplock av personens tweets, alla författade de senaste veckorna. Enjoy;

Alexander Bard är ett utmärkt exempel på att intelligenta personer kan ha riktigt sunkiga värderingar. Men den här texten handlar egentligen inte om Alexander Bard, även om man skulle kunna tro det med tanke på att de första 2000 tecknen tillägnats just honom.

Nej. Den här texten handlar om vår tids bromsklossar. Om bolag som Consid. Som trots att vi är mitt uppe i vår tids största jämställdhetsrevolution, väljer att nominera en person som helt öppet föraktar kvinnor, till ett prestigefullt (?) pris.

LÄS MER: Alexander Bards hårda dom: Därför kommer medierna dö

"Men chilla Amanda, det är ju faktiskt hans privata åsikter, man måste väl ändå få dela ut ett pris till någon som är duktig på digital filosofi? Du är väl smart nog att skilja på hans person och hans digitala teorier" frågar någon.

Trött suck från mig. "Hade du tyckt att det vore lämpligt att dela ut samma pris till en person som flitigt twittrar privata åsikter med homofobisk eller rasistisk klang? Är det en person som hade varit lämpad att ta emot ett sådant här pris?" frågar jag.

"Men.. eh.. Det är faktiskt inte alls samma sak", blir svaret ofta. Och där har vi problemet. I attityden. "Det är väl inte så farligt att tycka illa om kvinnor".

Consid har genom nomineringen av Alexander Bard till Årets Digitala Influencer visat att det i allra högsta grad är tillåtet att ha en sunkig kvinnosyn i dagens Sverige.

För det spelar ju ändå inte så stor roll.

LÄS MER: Consid svarar på kritiken: Vi tar avstånd från Bards uttalanden

Amanda Oxell
Grundare Annonsrådet
Digital strateg MaxusDela sidan: