Dela sidan:

I ett tv-inslag kunde man i förra veckan framförde KD:s partiledare Ebba Busch Thor krav på att nyanlända ska läsa klassisk svensk litteratur för att bättre integreras i samhället, en så kallad litterär kanon. Men när hon själv testades om vem som författat tre välkända svenska klassiker skrivna av Selma Lagerlöf, August Strindberg och Klas Östergren kunde hon inte ange en enda.

För att ge KD och dess partiledare en litterär skjuts och åtgärda de skrala kunskaperna skänker nu Bokförlaget Daidalos ett exemplar av varje bok i sin utgivning till partiet. Totalt handlar det om cirka 500 kilo littereratur inom vitt skilda ämnen. Böckerna levererades per gaffeltruck till högkvarteret på Munkbron.– Man kan tycka vad man vill om huruvida läsning av t ex Gösta Berlings saga är det bästa sättet att komma in i det svenska samhället 2017. Men om KD nu anser detta kan man ju tycka att de bör ha viss koll på litteraturen själva. Förhoppningsvis kan böckerna från oss bidra till att väcka läslusten inom partiet, säger Pelle Sjödén på Daidalos.

Bakom kampanjen står Nord DDB. Dela sidan: