Dela sidan:

TV4 har nu officiellt tagit avstånd från Alexander Bards kvinnofientliga uttalanden på Twitter. De har meddelat att de inte ställer sig bakom hans åsikter då de inte är förenliga med TV4s egna värderingar. För er som inte har sett tweetsen, varsågoda;

Men TV4 väljer, trots detta, att låta Bard sitta kvar i juryn för underhållningsprogrammet Talang. Det är ju trots allt inte så farligt att förakta kvinnor. Det blåser säkert över snart.

Jag valde att ringa TV4s pressavdelning för att höra hur de tänker. Svaret kom per mail från Lotta Andersson, exekutiv producent för Talang;

"Som vi varit tydliga med ända sedan den här diskussionen startade så står inte TV4 bakom Alexander Bards kritiserade inlägg på hans egna sociala medier, utan vi har tagit avstånd från dem och de saker som han gett uttryck för där. Och det vet Alexander Bard.

Det är viktigt att poängtera att Alexander Bard inte är en talesperson för TV4. Han är anlitad för att vara jurymedlem i en av våra produktioner, Talang, och vi tar också ansvar för de saker som han gör och säger i det programmet.

I Sverige har vi yttrandefrihet vilket innebär att man som privatperson har rätt att tycka och tänka vad man vill och man har även rätt att ge uttryck för sina åsikter. Det innefattar även Alexander Bard, även när saker han säger inte stämmer överens med det som vi på TV4 står för. För oss är det viktigt att inte hamna i en situation där vi inte låter personer medverka i våra kanaler grundat på sina åsikter. "

Det här är onekligen en intressant situation för TV4, som fortfarande håller på att nysta upp Timell-härvan som de själva bär ett stort ansvar för. Och just därför borde de väl också vara extra uppmärksamma på om det dyker upp nya gråzoner att rensa upp i, kan man tycka.

I svaret från TV4 ovan resoneras det kring att man enligt lagen om yttrandefrihet har rätt att uttrycka sina egna åsikter. Och där är vi helt överens. Men det är inte mot Bards uttalanden denna kritik riktas, det är mot TV4.

Alla har rätt att uttrycka sina egna åsikter, men alla har inte rätt till bästa sändningstid i en av Sveriges största TV-kanaler. Resonemanget om yttrandefrihet håller för en politisk debatt eller ett nyhetsformat där det är av vikt att alla får komma till tals, men inte för ett rent och skärt underhållningsprogram.

"Men du, Amanda, de har ju rätt, de kan ju bara ansvara för det han säger i sändning ju?"

Nej. För genom att låta Bard sitta kvar på sin jury-tron legitimerar TV4 också honom som person, inklusive den obehagliga kvinnosynen. De visar att de köper Bard-paketet, för det funkar liksom inte att välja att bara förknippas med den gapiga och stundvis underhållande Bard. Man stöttar den arga, hatiska Bard och den obehagliga kvinnosynen på köpet, vare sig man vill eller inte.

Så länge man är tydlig med att det är ens egen åsikt så är det helt okej att förakta kvinnor. DET är vad TV4 genom uttalandet ovan förmedlar. För vad hade egentligen hänt om Bard tillexempel hade en underton av rasism eller homofobi i sina tweets? Hade han fått sitta kvar då? Svaret är med största sannolikhet nej.

Men nu handlar det ju bara om lite vanligt kvinnoförakt, det är ju inte så farligt.

Så varför väljer TV4 egentligen att låta Bard sitta kvar trots den massiva kritik som rullat in?

Ett potentiellt skäl är det faktum att 2018 års upplaga av Talang är färdiginspelad och sänds i januari. Om de skulle ha ryggrad och välja att ta avstånd från Bard på riktigt skulle de också bli tvungna att besluta om huruvida Talang bör sändas eller inte. De måste avgöra om det är värt pengarna att stå upp för en god kvinnosyn eller inte.

Ett annat potentiellt skäl till det ihåliga mailsvaret är att TV4 helt enkelt inte tycker att de tweets som Bard publicerat är tillräckligt grova för att agera på. Igen, det handlar ju bara om kvinnor. Men då får de åtminstone vara ärliga och säga det, istället för att snubbla igenom ihåliga resonemang om yttrandefrihet.

Så, TV4, vilken av punkterna ovan är det? Jag och många med mig undrar.

Amanda Oxell
Digital strateg Maxus
Grundare AnnonsrådetDela sidan: