Dela sidan:

I krönikan "Metoo en häxjakt med drag av Stalins utrensningar" drar frilansskribenten Staffan Heimerson paralleller mellan den pågående metoo-rörelsen, 1600-talets häxbränningar och Josef Stalins utrensningar av oliktänkande i Sovjetunionen 1936-1938. Stalin undertecknade bland annat avrättningsdirektiv för 3167 personer den 12 november 1938.

Heimerson, som i omgångar skrivit för Aftonbladet sedan 70-talet, berättar att hans vänner avrådde honom att skriva krönikan då den kunde leda till att han skulle kallas för gubbig och sexistisk.

"Gubbe är en korrekt beskrivning; jag är 82. Sexist är ett adjektiv som betyder könsdiskriminerande. Jag är motsatsen till sexist, när jag noterar att mycket i häxjakten i Salem påminner om #metoo. Alla vill vara offer." skriver han.

Krönikan har även märkts med en röd text som förklarar att det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Aftonbladet. Aftonbladet har, precis som många andra medier, denna typ av förklarande text på många av sina opinionstexter. Dock inga i rött.

Heimerson skriver i krönikan att "Dokumentet", där kvinnliga journalister 1978 protesterade mot sexismen på Aftonbladet, var verkningslöst och som opinionsbildning ett fiasko.

"#metoos våldsmän och offer har hittills bara funnits i Hollywood, London och Stockholm – ty i Hollywood finns stjärnor, i London finns politiker och där är politik ett sexigare jobb än att vara programledare i tv, och i Stockholm finns wannabes. Rörelsen kommer att sprida sig till Cleveland, Birmingham och Norrköping." fortsätter Heimerson och pekar på en internationell studie som visar att de flesta sexuella trakasserier sker bland kvinnliga lantarbetare, hotellpersonal och servitriser.

Heimerson skriver vidare:

"I andra miljöer är spelet mellan män och kvinnor mera traditionellt sexigt.
En arbetsmiljö har skapat en egen litterär genre, sjukhusromanen i vilken Syster möter Doktor, blir kär. I det internationella flyget väcker mötet mellan Kapten med grånad mustasch och den blonda Flygvärdinnan andlös förväntan."

Krönikan har mött kritik på sociala medier, bland annat från DN:s Lisa Röstlund, Aftonbladets Nivette Dawod samt Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Nils Franchell är printredaktör på Aftonbladet och ansvarig för nyhetskolumnisterna i tidningen.

Läste du igenom krönikan innan publicering och tänkte du på något speciellt när du läste den?

– ​Jag läste förstås texten i går och pratade länge och väl med Staffan om de olika formuleringarna. Jag delar inte hans åsikter men såg inget skäl att stoppa publicering av den anledningen, berättar Franchell.

Hur kommer det sig att texten som säger att det är en opinionstext är röd?

– ​För att vara extra tydlig att detta inte är Aftonbladets åsikter utan skribentens.​

Franchell berättar vidare att han var kritisk mot många av Heimersons formuleringar, bland annat de som tagits upp i denna text, men att Heimerson själv ville ha kvar dem då det var hans syn på det hela.

Hur ser du på Staffan Heimerson som krönikör?

– Han är en uppskattad krönikör som jobbat för Aftonbladet länge, och jag vill ha röster i alla åldrar. Även om rösterna ibland är kontroversiella.Dela sidan: