Dela sidan:

Den 19 april 2016 valde Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus, att lämna sitt uppdrag som krönikör på Aftonbladet efter 14 år. Hakelius motiverade då beslutet med att han ville "återskapa känslan av fräschör igen när jag harvat på samma tidning i 14 år".

Istället började han veckovis skriva krönikor för konkurrenten Expressen.

I ett blogginlägg på Fokus sajt berättar han nu om vad som egentligen låg bakom flytten. Hakelius berättar att han efter en krönika fick samtal från Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén som hade synpunkter på några av hans formuleringar.

"Det handlade inte om något åtalbart, eller en ansvarig utgivarfråga som rörde namnpublicering, eller så. Det handlade helt enkelt om att hon inte gillade sättet jag uttryckte mig på. Jag vågar inte ta gift på saken, för jag blev en aning häpen, men jag tror att hon nämnde »Aftonbladets värderingar« eller möjligen »värdegrund«".

Hakelius berättar att ingen tidigare chefredaktör, varken Anders Gerdin eller Jan Helin, hört av sig med anledning av hur han uttryckte sig i någon av hans 1330 krönikor.

"Jag blev ganska ställd av telefonsamtalet. Intrycket jag fick var i och för sig inte att Olsson Olsén hade glasklara åsikter och uppfattningar, grundade i principer som hon kompromisslöst tänkte genomdriva på all plats i tidningen. Intrycket var snarare att någon eller några på redaktionen hade protesterat mot mina formuleringar. Det hände rätt regelbundet när jag skrev något under de där 14 åren, inbillar jag mig. Skillnaden var att tidningen nu uppenbarligen hade en chefredaktör som böjde sig för sådant."

Påtryckningarna fick honom att tveka kring framtida formuleringar och oroa sig för att han skulle ägna sig åt självcensur. Kort efter samtalet erbjöd han sina tjänster till Expressen.

Hakelius berättar vidare att han i och med avhoppet lovade att inte berätta varför han lämnade tidningen, ett löfte han nu bryter. Anledningen är att Sofia Olsson Olsén under gårdagen valde att avbryta Aftonbladets samarbete med krönikören Staffan Heimerson efter hans uttalanden i Resumé. Olsson Olsén menade att Heimersons uttalanden inte lirade med tidningens grundvärderingar "vad gäller alla människors lika värde och alla människors rätt", ett uttalande Johan Hakelius menar är en mycket grov anklagelse.

"Han (Staffan Heimerson) och jag har samma anti-kollektiva instinkter, men mina synpunkter på tiggeriet är inte Staffans. Hans syn på metoo är alltför svepande för mig. Men när en chefredaktör sparkar medarbetare och antyder att de inte är demokrater, av det enkla skälet att de uttrycker åsikter hon inte gillar, har vi att göra med något annat"

Fokus politiska chefredaktör kritiserar även Olsson Olséns och Aftonbladets principer gällande namngivningar, principer han menar övergetts så fort det gällt den egna tidningen.Dela sidan: