Dela sidan:

Livesändningen består enligt SVT  av stillbilder som ersätts var fjärde sekund. Aftonbladet anser att bilderna på bocken är en allmän handling, men Gävle kommun anser att bilderna "saknar betydelse för verksamheten" och därför inte faller under kategorin.

Avtalet bygger också på krav om motprestation där Mittmedia ger kraftigt rabatterad annonsplats för kommunen och kan begära att tidningarna kommer på utvalda engagemang som kommunen ordnar.

SVT har tagit del av mejlkonversationen mellan tidningarna och kommunen kring vilka event och presskonferenser som redaktionerna avser att bevaka. Tidningarna tillägger också att de inte kommer att vara på plats om det bedömer att något annat har större allmänintresse 

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke anser att Aftonbladet har goda chanser att vinna målet mot Gävle kommun. Han är också starkt kritisk till att Mittmedia har gått med på avtalen: 

– Som utgivare ska man inte gå in i sådana avtal, säger han till SVT. 

Anna Gullberg är chefredaktör och ansvarig utgivare för Gefle Dagblad svarar men svarar också för Arbetarbladets räkning. Hon anser att förtroendet för tidningarna inte riskerar att drabbas av avtalen:

– Har man läst mejlet ser man tydligt att vi står helt fria i vår nyhetsbedömning.Dela sidan: