Dela sidan:

Under söndagsförmiddagen var Dagens Industri det första mediet att rapportera om den svenska industrimannen Ingvar Kamprads död. Kamprad avled efter en kort tids sjukdom och blev 91 år gammal.

Efter nyheten om dödsfallet har medier världen över hyllat, och problematiserat, Kamprads livsverk.

Dagens Industris chefredaktör Lotta Edling  skriver i en krönika betitlad "Tack Kamprad, för allt" om hur Kamprads entrepenörsvilja varit en ständig källa för inspiration.

"Jag hoppas och tror att Ingvar Kamprad själv visste vilken enorm inspirationskälla han varit för alla de som kommit efter honom. Hur han visat att småländska värderingar kan ge eko i en hel värld och hur hans skapelse står som en symbol för både den svenska folksjälen och det svenska entreprenörsarvet på en och samma gång. Och jag hoppas att hans närmast sörjande – sönerna Mathias, Peter, Jonas och dottern Annika – känner hur stolthet över deras far genomsyrar Sverige och även alltid kommer att minnas världen över." skriver Edling.

Tidningen valde även att färga sin normalt rosa "etta" blågul som en hyllning till IKEA:s klassiska varumärke, se ovan.

Internationellt påpekar The Guardian-skribenten Caroline Roux att Kamprad själv inte var något allmänt känt namn, men att hans livsverk var desto kändare. Även Roux lyfter hur Kamprad vid en tidig ålder visade intresse och hade en näsa för affärer.

"Framväxt från en liten möbelfirma till en global jätte har IKEA gjort mer än något för synen på våra hem än något annat varumärke" skriver Roux som också påpekar att IKEA på ett nästintill unikt sätt sprängt barriärer mellan klass, kultur och geografi i sitt sätt att erbjuda billiga möbler till allmänheten.

Många påpekar även hur Kamprads filosofi om att undvika lyx och vända på varje krona präglade hela företaget.

De flesta internationella medier, däribland New York Times och Financial Times, lyfter även upp Ingvar Kamprads nazistiska bakgrund. Enligt Säpo var Kamprad en aktivt medlem i den nazistiska 40- och 50-talsrörelsen Nysvenskarna och jobbade bland annat med att värva nya medlemmar till rörelsen.

När uppgifterna om Kamprads samröre med nazister kom ut kallade han det för "Det största misstaget i mitt liv" och frågade sig när en gammal man skulle få förlåtelse för sin ungdoms synder.

Även tidningar som Der SpiegelLe Monde och El País har uppmärksammat Kamprads död. Le Monde lyfter redan i ingressen upp det faktum att IKEA:s priser kunde hållas nere på bekostnad av fabriksarbetarnas löner.

Även statsminister Stefan Löfvén har hyllat Kamprad som "en unik entrepenör som betytt mycket för det svenska näringslivet".Dela sidan: