Dela sidan:

Det var i november som den svenska ståuppkomikern och skådespelaren Fernando sökte en roll för en IKEA-reklamfilm tänkt att visas på den grekiska marknaden. Fernando spelade in en kort videosekvens med sig själv och skickade in till det brittiska castingbolaget. Till svar fick han att det var en omöjlighet att ha en svart skådespelare i en reklamfilm på den grekiska marknaden, det rapporterar SVT.

– I den här branschen skriver man att man vill ha en person som ser "nordisk eller europeisk ut" om man vill ha en vit skådespelare. Men det stod inget om det, säger han till SVT.

När han hörde av sig till castingbolaget förklarade de att mejlet var ett misstag och egentligen skulle skickats till hans agent. De menade också att det var IKEA som ställt krav på vilken hudfärg skådespelaren skulle ha.

– Man måste bli lite avtrubbad. Det går inte att ta det personligt eftersom man får så många nej och många gånger har det inte ens med min hudfärg att göra, det kan handla om att du helt enkelt inte var rätt för rollen, säger Fernando som menar att han är trött på att diskrimineras på grund av sin hudfärg. Han berättar även att han från kollegor fått höra att han tar död på sin karriär genom att gå ut och berätta om sina upplevelser.

Jakob Holmström, pressansvarig på IKEA, bekräftar Fernandos berättelse men menar att det inom castingsammanhang är naturligt att söka exempelvis en "blond man eller en mörkhyad kvinna". Holmström medger dock att förklaringen formulerades olyckligt.

– Alla inblandade parter här har bett om ursäkt. Jag har pratat med Fernando igen, och jag har bett om ursäkt å Ikeas vägnar. Jag gör det gärna igen. Det hela är oerhört olyckligt, berättar Jakob Holmström för SVT.Dela sidan: