Dela sidan:

”Unionen vill ha trygga och schyssta villkor, även i ett globalt yrkesliv och oavsett om du åker på din arbetsgivares uppdrag eller om du själv sökt och fått ett jobb utomlands. Vi tycker därför att det är viktigt att vara väl förberedd inför utlandsflytten”, säger Marina Åman, 2:e vice ordförande Unionen.

Det finns ett stort intresse bland unga i Sverige att arbeta utomlands. En undersökning från Unionen visar att tre av tio under 36 år vill jobba utomlands där de flesta drömmer om USA. Fyra av tio tänker sig en utlandsvistelse på mellan ett och två år. Samtidigt visar undersökningen att få av de tillfrågade har kunskap om vilka konsekvenser det kan få för pension och socialförsäkringar. Av de som vill jobba utomlands svarade bara tio procent att de hade koll på vad som händer med pensionen och drygt fem procent att de hade koll på vad som händer med olika socialförsäkringar när man jobbar utomlands. 

”Dagens arbetsmarknad är global och allt fler drömmer om att bo och arbeta utomlands. Fler vill se världen vilket är bra och utvecklande, men är man inte väl förberedd kan man få en otrevlig överraskning när man kommer hem och upptäcker hur en period med arbete utomlands påverkar pension, ekonomisk trygghet och rättigheter”, menar Marina Åman.

Unionen kan hjälpa
Det svenska kollektivavtalet följer inte med utomlands per automatik. Planering är A och O inför utlandsäventyret och det handlar mycket om att vara noggrann med sin personliga checklista innan man åker i väg. Man ska också tänka på att mycket ska fixas även utanför själva arbetet. Det kan handla om att hyra ut eller sälja bostaden, ordna med försäkringar, planera barns skolgång med mera.

”Din personliga checklista är viktig. En öppen och ärlig dialog med arbetsgivaren är ofta nyckeln till framgång. Här kan också Unionen hjälpa till med information och rådgivning innan du åker i väg”, avslutar Marina Åman.

Om undersökningen
Undersökningen gjordes av Novus på uppdrag av Unionen under september och oktober 2017. Totalt intervjuades 1016 personer med en svarsfrekvens på 60 procent. Målgruppen för undersökningen är tjänstemän i privat sektor (18-36 år).

Enligt Novusundersökningen är USA det land flest vill jobba i, följt av Storbritannien och Australien. De vanligaste länderna att ha jobbat i är Storbritannien, Norge och USA.                                                                    Dela sidan: