Dela sidan:

I dag kommunicerar tidningarna i affärsområdet Bonnier News sina resultat för 2017. Rapporteringen är något selektiv beroende på hur de har presterat, men Resumé har samlat ihop några nyckeltal.

Expressen, som hårdsatsar på att gå om Aftonbladet, noterade en något ökad omsättning under 2017. Kvällstidningen drog in lite drygt 1,2 miljarder kronor. Resultatet minskade däremot till 37 (42) miljoner kronor på grund av investeringar i verksamheten. 

De digitala intäkterna ökade med 22 procent samtidigt som intäkten från print minskade med 9 procent. Segmentet "övriga intäkter" ökade med 153 procent.

Som en jämförelse minskade Aftonbladets omsättning under 2017 till 1,86 (1,93) miljarder kronor. Tidningens lönsamhet var däremot avsevärt högre. EBITDA-resultatet landade på 255 (236) Mkr. Under det fjärde kvartalet var Schibsted-tidningens onlineintäkter större än de som kom från print.

Dagens Nyheters resultat ökade till 116 (101) miljoner kronor under 2017. De digitala intäkterna växte med 25 procent under 2017, medan intäkterna från papperstidningen gick ner med 4 procent. Omsättning minskade med en procent till omkring 1,5 miljarder kronor. 

DN:s siffror kan jämföras med Svenska Dagbladet som omsatte 915 (951) miljoner kronor 2017. EBITDA-resultatet ökade till 78 (74) Mkr, inräknat presstöd.

Dagens Industri, av tradition Bonniers mest lönsamma tidning, redovisar en vinst på 117 miljoner kronor för 2017. Det är drygt 20 procent sämre jämfört med fjolårets 150 Mkr. DI:s omsättning landade på cirka 731 (763) Mkr. Att sedelpressen hackar beror på två skäl, enligt Bonnier News vd Anders Eriksson.
– Dels ökar vi investeringarna i vår digitala transformation med lanseringen av DiTV, satsningar på digital utveckling och företagsaffären. Dels hade vi ett relativt svagt resultat i annonsverksamheten, med ett intäktstapp på närmare 10 procent, säger han till DI.

Bonnier News som helhet omsatte 4,9 miljarder kronor och EBITA-resultatet blev 303 miljoner kronor. Här kan du läsa mer om resultatet för hela Bonnier-koncernen.Dela sidan: