Dela sidan:

I samband med #metoo var Cissi Wallin frekvent förekommande i svenska medier som en av förgrundsgestalterna för rörelsen. I förra veckan stod det klart att Fredrik Virtanen anmält Cissi Wallin för grovt förtal. Åklagaren tog beslut om att inleda en förundersökning den 24:e januari i år.

I ett Facebookinlägg från i måndags hävdar Cissi Wallin att brottsmisstankarna mot henne fått både TV4 (Malou efter tio) och SR (P4 Väst) att ställa in hennes medverkan med hänvisning till att det pågår en polisutredning. Mediernas beslut väcker ilska hos Cissi Wallin som anser att kanalerna agerar inkonsekvent.

"Hur många gånger har inte män som anklagats och utretts för div olika brott ändå fått sitta i tv, radio, ta plats i tidningar och andra mediala sammanhang? Vad sänder det för signaler? ", skriver hon i inlägget.

Resumé ringer upp Cissi Wallin som berättar att programmen som har avbokat henne var dels en så kallad "föräldrarfika" i Malou efter tio, dels ett personporträtt i P4 Väst:

– Fredrik Virtanen fick fortsätta att skriva i Aftonbladet när det pågick en förundersökning mot honom. TV4 har haft flera brottsmisstänka män som suttit i deras sändningar. Jag tycker det här visar hur kvinnor drabbas hårdare än män och det sänder ut helt fel signaler.

– Jag har varit med i "Malou efter tio" regelbundet i flera år och så nu plötsligt när jag är anmäld för förtal så får jag veta att de måste "avvakta utredningen". Jag blir inte ens uppringd av de som är ansvariga för programmen. Jag tycker det visar på en ryggradslöshet, ängslighet och feghet.

De senaste veckorna har Fredrik Virtanen anmält ett antal medier till PO och så sent som i förra veckan blev det känt att han anmäler dig för förtal. Kan du känna någon förståelse för att de avvaktar med att ha med dig?
– Nej, faktiskt inte. Läget har ju inte förändrats. Jag har ju varit tydlig längs hela vägen med att jag är beredd att jag kan komma att fällas för förtal. Under de här månaderna har jag varit mediernas älskling och jag har bjudits till varenda morgonsoffa. När jag sedan anmäls för förtal säger TV4 att de vill avvakta utredningen. Detta trots att det är vi visselblåsare som räddar skinnet på kanalen, annars hade Martin Timell fått fortsätta. Jag känner ingen förståelse alls. Jag tycker bara att agerandet är konstigt.

Ponera att du fälls för förtal. Tror du att medierna kommer att sluta ringa då?
– Det blir väldigt intressant att se. Jag tycker det vore väldigt märkligt eftersom det inte är ett ställningstagande i sig att ta med mig. Jag tycker att de måste visa lite ryggrad och pathos när det gäller metoo-debatten. Utan mig eller Lulu Carter hade vi förmodligen inte suttit här i dag.

TV4 hörde av sig till Cissi Wallin under måndagen med beskedet att de var tvungna att ställa in föräldrarfikan i "Malou efter tio" eftersom det är ett pågående polisärende. Kanalen meddelade också att hon är välkommen att medverka så snart ärendet är avgjort.

Varför bokade ni av Cissi Wallin?
– Vi bokade av Cissi Wallin eftersom hon var inbokad till ett föräldrasamtal tillsammans två andra gäster. Det vore fel att låta bli att ställa frågor om det förhör som åklagaren kallat Cissi Wallin till. Samtidigt hade det blivit märkligt att ta upp detta ämne i ett helt annat sammanhang med två gäster som inte hade med rättsfrågan att göra, säger programledaren Malou von Sivers till Resumé.

Vad riskerar ni med att ha med henne när det pågår en förtalsutredning. mot henne?
– Ingenting. Det var sammanhanget dvs föräldrafrågor, som jag beskrivit ovan, där vi tyckte att det blev fel fokus. Ett rakt och enkelt publicistiskt beslut.

Handlar de om en rädsla att själva bli anmälda?
– Nej, jag har själv varit mycket engagerad i Metoo-frågan. Både som debattör och programledare. Jag har haft med Cissi Wallin vid ett flertal tillfällen om Metoo och jag har även sagt till henne att jag gärna diskuterar dessa frågor med henne i rätt sammanhang senare. Jag har stor respekt för Cissi Wallin som driver dessa frågor och vi hade ett bra samtal där jag upplevde att vi respekterade varandras skilda åsikter.

Cissi Wallin kallar ert agerande fegt och ryggradslöst. Vad säger du om det omdömet?
– Det får stå för henne. För mig som producent och programledare var det enkelt beslut som jag har beskrivit ovan. Att sitta med två andra inbjudna gäster som inte har med ämnet att göra kände helt fel.

P4 Västs kanalchef Peter Sundblad ger en annan version av händelserna för Resumé.

– Vår programledare Kim Kärnfalk bokade in en intervju med Cissi Wallin i fredags. De är bekanta med varandra och har bland annat arbetat tillsammans på Radio1. Vi hade sedan ett redaktionsmöte i måndags där jag uttryckte att det var olämpligt att Kim Kärnfalk genomförde intervjun under de här omständigheterna. Hon respekterade mitt beslut och vi bestämde oss för att låta en annan journalist göra intervjun samt att samtalet skulle bandas i stället för en direktsändning. Det var en strikt journalistisk bedömning sett till nyhetsläget. Det gick inte Cissi Wallin med på. Hon kunde bara tänka sig att låta sig intervjuas av Kim Kärnfalk, det var hon själv som bokade av intervjun.

Cissi Wallin hävdar att Peter Sundblad använder sig av en efterhandskonstruktion och att hon fick beskedet om att samtalet skulle bandas i måndags, 30 minuter innan intervjun. Och att kanalen på så sätt "avbokat den intervjuform" de hade kommit överens om.

Varför tackade du nej till intervjun med SR under de nya förutsättningarna?
– För att jag ansåg att deras feghet att inte vilja låta överenskommen person intervjua mig, plötsligt var det "jäv", och inte heller låta mig prata fritt live, är en slags ohederlig censur, säger Cissi Wallin.Dela sidan: