Dela sidan:

Beskedet om de dramatiska nedskärningarna på DR kom i dag. Förhandlingarna mellan den borgerliga regeringen och Dansk folkeparti har utmynnat i ett beslut om att skära ner i public service-bolagets budget med 20 procent under de kommande fem åren. Det innebär en minskning med cirka 700 miljoner danska kronor, rapporterar Sydsvenskan

Det har sedan tidigare varit väntat att DR:s anslag skulle komma att minska, men att så mycket som en femtedel av budgeten ska försvinna har överraskat många. Regeringen har tidigare föreslagit en minskning med 12,5 procent, medan Dansk folkeparti har velat kapa 25 procent. 

Det nya medieavtalet träder i kraft vid årsskiftet och innebär att tv-avgiften slopas i Danmark, precis som den föreslås göra i Sverige. Enligt det nya förslaget ska DR, som innefattar både radio- och tv-verksamheten, fokusera mer på "kärnområdena" och danskproducerat innehåll.Dela sidan: