Dela sidan:

I Självmordsöverlevarna intervjuas personer som varit nära att ta sitt liv, men som har överlevt och mår bra i dag. Även närstående uttalar för att bygga en bild av självmord som något vi inte längre kan vara tysta om. Ett nytt avsnitt släpps ungefär var sjätte vecka.

För varje självmord går det ungefär tio självmordsförsök. Sammanfattningsvis är självmord och självmordsförsök oerhört stora samhällsproblem. Det finns samtidigt mycket man kan göra för att förebygga tragedierna. Medverkar gör bland annat Fannys Tivenius vars vänner kom att ha en avgörande del i vändningen i hennes liv.

– Jag fick själv ringa till min lärare och berätta att min mamma begått självmord, säger Fanny Tivenius i dokupodden Självmordsöverlevarna i en kommentar.

Suicide Zeros podcast handlar också om den uppmärksammade händelsen där en polis tipsade Fanny om hur hon på bästa sätt kunde ta sitt liv.

– Många känner beröringsskräck för att prata om självmord. Men att tala tyst om stora samhällsproblem räddar inga liv. Vi måste lyssna och vi måste lära oss så att färre upplever fasan av att en älskad tar sitt liv, säger Suicide Zeros generalsekreterare Alfred Skogberg som även hörs i podden i en kommentarDela sidan: