Dela sidan:

Google presenterade i och med uppdateringen den nya tekniken "Real-time AI", med uppgift att välja ut de mest relevanta nyheterna för användaren i nyhetsflödet. Det skulle även göra det enklare för användaren att skilja på trovärdiga nyheter och fake news, uppger SvD.  

Det blev dock ett bakslag när det i nyhetsflödet upptäcktes artiklar och material från politiska bloggar, Russia Today och en nationalistisk sajt med kopplingar till nazist-Sverige. 

– Det är ju uppenbart att det här inte fungerar, problemet är att tekniken inte är redo att avgöra vad som är trovärdig journalistik och vad som inte är det. Om Google utger sig för att presentera trovärdig journalistik och detta är resultatet är det ett tecken på att det inte fungerar, säger SvD:s expert på mediafrågor Malin Ekman.

Google har tidigare fått kritik för sin hållning angående extremistiskt innehåll. Bland annat publicerade internetforskaren Zeynep Tufekci en artikel i New York Times där han skrev om hur Youtube blivit "världens största verktyg för radikalisering".

SvD har varit i kontakt med Googles kommunikationschef i Sverige, Farshad Shadloo, som har valt att inte kommentera urvalet av artiklar. Via ett mejl till tidningen hälsar han att de tittar på problemet. Dela sidan: