Dela sidan:

Som bloggläsare är det lätt att bländas av det härliga livet som många bloggare verkar ha. Linda Fuglsang och hennes syster Jenny bor i olika städer – Stockholm och Seoul – och använder sin gemensamma blogg Seoulsisters till att prata och socialisera kring mode me både varandra och andra modeintresserade.

I snart fyra år har de haft bloggen som ett hobbyprojekt. Nu vill de gärna ta klivet till att göra den till sin heltidssysselsättning.

Många frågetecken i början

Men att livet som bloggare inte alltid är glamouröst vet de båda systrarna om. Pengarna rullar inte in automatiskt, även om de har många samarbeten och att bloggläsarna kan få intrycket av att det går bra nu.

– I början var det svårt att veta hur man skulle ta betalt när vi blev kontaktade av olika varumärken som ville genomföra samarbeten. Många bloggare startar när de är unga och har inte så bra koll på affärsjuridiken, säger Linda Fuglsang.

Hon säger att de kanske blev lite utnyttjade i början.

– Då var bloggbranschen diffus, det var svårt att veta när man skulle ta betalt. I början blev man utnyttjad i sina kanaler för att det var kul med gratis kläder och att sponsorer kontaktade oss för att synas. Vår blogg var liten då, så vi tänkte varför inte?
Nuförtiden har de en mer professionell relation till sin blogg. Det finns en tydlig strategi och målet är konkret.

– Vi ska växa generellt i antalet följare så att vi kan ta betalt per antal klick både på instagram och på bloggen. Då får vi ju mer betalt för samma mängd arbete, säger hon.

Har två jobb

Men fortfarande är bloggen ett hobbyprojekt och därför har både Jenny och Linda varsina jobb vid sidan av Seoulsisters.

– Det har vi för att vill säkra till exempel pensionspengar och annat och för att det ännu är för osäkert ekonomiskt att helt leva det vi publicerar.

Linda är övertygad om att de flesta bloggare inte tänker så mycket på lån, pensionssparande och andra ekonomiska frågor som påverkar hur deras liv kommer att se ut.

– Många som jag pratar med inom bloggsfären har inte har tänkt så mycket på framtiden och att det kommer en tid när de inte längre kommer att kunna leva på att blogga.

Inte pensionärer

För Lindas del har bloggen varit en passion från dag ett.

– Bloggen är det roligaste i livet just nu. Därför jobbar jag och min syster mer åt samarbeten med till exempel resebolag och hotell för att på sätt ha möjlighet att resa och se världen tillsammans. Vi är ju inte pensionärer än, säger hon.

De som inte förstår det hamnar i bakvattnet.

Hur länge pallar du? Läs mer om hur du planerar din pension här!Dela sidan: