Dela sidan:

Pengar har alltid varit en viktig fråga för 71-åriga Amelia Adamo, som kom till Sverige som 9-månadersbebis tillsammans med sin mamma, som arbetade som hembiträde åt den svenska borgerligheten.

– Pengar har alltid varit en skärningspunkt för mig. Det är en viktig kvinnofråga att förvalta sina egna pengar. När vi startade tidningen Amelia 1995 hade vi 6-7 sidor som handlade om hur kvinnor skulle göra för att ta hand om och öka sin andel pengar för sin egen del, säger hon.

Men i början av sin egen karriär i mediebranschen hade hon inte alls koll på hur hon skulle göra för att förvalta det hon tjänade.

– När jag blev chef på Bonnier så tog jag mest lönen och var glad för den. Det var först när en kollega började prata om investeringar inför framtiden och pensionen som jag fattade att de flesta andra i min position drog det mesta på företaget, säger Amelia Adamo.

Agerade snabbt

Men när hon väl fick nys om hur hon skulle göra för att kunna leva ett gott liv även efter arbetslivets slut, var hon snabb på att agera.

– På Bonniers hade jag en bonus och den satte vi in i pensionsfonder. Det är jag oerhört nöjd med i dag, säger hon.

Att hon inte hade placerat pengarna tidigare berodde helt enkelt på okunskap om hur hon skulle få pengarna att räcka, efter att affärsmiddagarna blev ett minne blott.

“Det löser sig”

– Som för så många andra behövde jag också någon som tipsade mig om hur jag skulle göra, säger Amelia Adamo.

Hon är tydlig med hur viktigt det är att förvalta sina pengar under sitt arbetsliv. Speciellt för kvinnor.

– Kvinnor är inte duktiga på att tänka långsiktigt, de tänker “nej, det löser sig säkert sedan”. Dessutom är de ganska dåliga löneförhandlare. Lite schabloniserat kan man säga att de gärna samlar på kärlek, men inte på pengar. De värderar andra saker högre, det är väl därför. Men inget säger att vi inte kan samla på båda, säger Amelia Adamo.

Ta kontrollen - på en gång

Hon har nämligen konkreta varningsexempel på vad som kan hända om speciellt kvinnor skjuter på pensionsbeslutet för länge.

– Många vaknar upp så där vid 59-års ålder och inser att de inte kan göra något annat än att skrota runt hemma när de väl har slutat jobba. Den som inte säger att pengar förenklar livet, den vet inte vad den pratar om.

Amelia Adamo har konkreta tips till den som riskerar att hamna i “hemma-fällan.”

– Be din partner skriva över en del av sin pension på dig, spara pengar i fonder och sälj saker du inte behöver. Och framför allt: öppna det orangea kuvertet, lär dig att förstå begreppen. Med ekonomisk kunskap kan du förlänga livet genom att få pengar över till det roliga också.

Själv njuter hon i fulla drag av livet som pensionär.

– Jag är glad över att jag har lagt undan pengar. Nu kan jag fortsätta att åka på vinresor till Sydafrika. För när vi är pensionärer behöver vi snarare mer pengar än när vi jobbar – vi har ju mer tid över till att göra härliga saker.

Hur länge pallar du? Läs mer om hur du planerar din pension här!Dela sidan: