Dela sidan:

Här kan du se vilka möjligheter som finns inom Bonnier News just nu

Valrörelsen har varit intensiv. Den mängd information som har flödat genom olika kanaler har varit större än tidigare och för journalisterna har detta inneburit stora utmaningar. Det här gäller inte minst på Expressen och Dagens Nyheter, som båda ingår i Bonnier News.

– Ja, informationsflödet är otroligt omfattande och allt går mycket snabbare. Partierna har till exempel varit mer på tårna och aktiva i sociala medier på ett helt annat sätt än under valet 2014. Det här ställer stora krav på oss som försöker följa med i alla kanaler för att vi ska kunna hålla läsarna så välinformerade som möjligt, säger Niklas Svensson, politisk reporter på Expressen.

Niklas Orrenius på Dagens Nyheter håller med. Och han ser hur de ökade informationsflödet till viss del har förändrat det journalistiska uppdraget.

– Vår roll att sortera i all denna information – att vara redaktörer i flödet – blir allt viktigare.  Vi ska hjälpa läsarna att avgöra vad det är som spelar någon roll på djupet och vad som bara är brus. I det här flödet behöver man någon som är trovärdig, en avsändare som man kan lita på, säger han.

För stora riksmedier som Dagens Nyheter och Expressen blir också det klassiska uppdraget att granska politikerna både viktigare och tydligare under en valrörelse. Att bara sprida nyheter eller sortera i flöden på sociala medier räcker inte.

– Nej, vi kan inte bara sprida information vidare. Vi ska också genom våra kontakter hela tiden försöka få fram egna nyheter. Och vi måste också avslöja sådant som politiker försöker att dölja eller som de inte vill att vi ska få veta, säger Niklas Svensson.

Niklas Orrenius:

– Det blir allt viktigare med journalistiska avslöjanden. Det gäller inte bara under valrörelsen. Vi har många exempel, bland annat IT-skandalen hos Transportstyrelsen och granskningen av nya Karolinska, som skapar förtroende hos läsarna. Det är nödvändigt i en demokrati.

På Bonnier News är tiden före och efter ett val en intensiv period och på både Expressen och Dagens Nyheter är den höga pulsen och spänningen märkbar för alla som jobbar i lokalerna, inte bara för journalisterna.

– Det är riktigt häftigt! Under valrörelsen blir våra skrivbord sambandscentraler där det passerar så oerhört mycket. Vi försöker att följa med i realtid och sålla fram det som är viktigt för läsarna. Och det slutar inte nu efter valet. Vi kommer att ha en lång och minst sagt spännande period framför oss, säger Niklas Svensson.

Vill du jobba inom Bonnier News? Utforska möjligheterna härDela sidan: