Dela sidan:

DN publicerade totalt tio bilder från Sara Skyttedals Facebooksida i samband med att Ebba Busch Thor kandiderade till partiledare för Kristdemokraterna. På två av bilderna poserar den nuvarande partiledaren Ebba Busch Thor framför ett israeliskt pansarfordon, medan Sara Skyttedal siktar med en kulspruta. Patent- och marknadsöverdomstolen har nu beslutat att Dagens Nyheter får publicera bilderna bland annat på grund av att Sara Skyttedal genom att publicera bilderna på sin Facebooksida gjort dem tillgängliga för allmänheten samt att publiceringen inträffade i samband med en aktuell händelse: konflikten i Mellanöstern.

Enligt domstolens bedömning, som lutar sig mot både upphovsrättslagen och EU-rätten, fanns "ett informationsintresse för att partiledarkandidaten förekom på bland annat ett fotografi vid ett militärfordon i Mellanöstern".

Sara Skyttedal, i dag kommunalråd i Linköping, måste Dagens Nyheters rättegångskostnader på drygt 500 000 kronor. 

I ett tidigare beslut bedömde patent- och marknadsdomstolen att det var fel av DN att publicera Sara Skyttedals landskapsbilder, men däremot rätt att publicera bilderna på Ebba Busch Thor vid ett stridsfordon.

Domen kan inte överklagas.Dela sidan: