Dela sidan:

Osäkra villkor och otrygga anställ­ningar är vardag i mediebranschen, visar forskningsrapporter. Många arbetstagare som söker jobb eller redan arbetar i branschen, avstår från att fråga om tjänstepensionsvillkor när de söker nya uppdrag. Men det är helt fel approach.

– Att vara medveten om sina pensionspengar pekar på att du är en ansvarstagande person som tänker på din framtid – inte bara nästa uppdrag, säger Camilla Hellén.

En undersökning som TNS Sifo gjort på uppdrag av Tjänstepensionens dag visar att tjänstepension ökar i betydelse som förmån betraktat. Det är numera är den jobbförmån vi värdesätter högst, oavsett ålder, utbildning eller var vi bor.

– Det är en tydlig trend. Att medvetenheten ökar är positivt, det innebär förhoppningsvis att fler engagerar sig och gör kloka val vilket i sin tur påverkar pensionen positivt, säger Camilla Hellén

Hennes tips är att börja med att fråga om företaget har tecknat kollektivavtal.

– Då finns nämligen tjänstepension och andra bra förmåner ”per automatik”.

Våga fråga chefen om tjänstepension

I annat fall, om arbetsgivaren inte har kollektivavtal, är det viktigt att du ställer frågan om de erbjuder tjänstepensions- och sjukförsäkring.

Kontrollera då att avsättningarna till din pension är rimliga. Du kan alltid jämföra avsättningen med vad du fått som ITP1-försäkrad, alltså den kollektivavtalade tjänste­pensionen som gäller för privatanställda tjänstemän.

– Om din chef inte är villig att erbjuda dig rimliga pensions- och försäkringsvillkor bör du tänka in den kostnaden när du förhandlar om lönen, och se till att teckna försäkring och sparande privat i stället. Kanske till och med försöka leta efter en annan arbetsgivare?

Väldigt låg grundpension

– Den allmänna pensionen kommer bara att ge dig en grundpension som inte är högre än ungefär 45–50 procent av din slutlön. Om du har tjänstepension går siffran upp med 12-15 procent till. Om du inte vill leva på väsentligt mindre pengar per månad som pensionär måste du alltså se till att ha en bra tjänstepension, och att spara själv, säger Camilla Hellén.

Vilket är det vanligaste misstaget arbetstagare gör?

– Det är lätt att tänka att man ska ta tag i pensionsfrågan senare i livet. Men om du istället börjar spara till pensionen tidigt i livet hinner pensionspengarna växa och du kan fortsätta att leva med den standard som du är van vid, även som pensionär.

Egenföretagare kan bli fattigpensionärer

Hon varnar även för en annan stor grupp i mediebranschen som borde se över sitt pensionssparande, nämligen egenföretagare och frilansare. De kommer att drabbas hårt ifall de inte tar ut ordentlig lön och ordnar upp detta i tid.

– För den som driver eget finns olika lösningar som kan hjälpa dig att spara till bra pensionspengar. Om du inte gör det riskerar du helt enkelt att bli fattigpensionär.

 

Så fungerar tjänstepensionen

Din tjänstepension består av:

• Ålderspension
• Efterlevandeskydd
• Sjukförsäkring

Hur stor tjänstepension du får beror delvis på vilket avtalsområde du tillhör, på hur mycket pengar som betalats in, hur avkastningen ser ut, förvaltningsavgiften och hur länge pensionen betalas ut.

I de flesta avtal kan du ta ut tjänstepensionen tidigast från 55 års ålder, i statlig tjänst tidigast 61 år.

Läs mer på www.pppension.se

 Dela sidan: