Dela sidan:

Utomhustavlan som marknadsför antivaccinationsorganisationen Warnings About Vaccine Expectations, WAVESNZ, var uppsatt utanför Middlemore Hospital i Ōtāhuhu, en förort till önationens största stad Auckland. Tavlan har gett stor uppmärksamhet i landets medier och togs ner av ägaren av utomhustavlan, Ad-Vantage Media, efter stor uppmärksamhet på Facebook och Twitter, samt hundratals klagomål till den nyzeeländska motsvarigheten till reklamombudsmannen, Advertising Standards Authority, ASA, skriver TheDrum.    

– Utomhustavlan sattes oturligt upp utan att förhandsgranskats, om detta hade gjorts på ett korrekt sätt hade tavlan inte satts upp, säger en talesman på Ad-Vantage Media. 

Utomhustavlan har i medier jämförts med en utomhustavla som sattes upp 2012 i staden Napier med budskapet "Jesus Heals Cancer". Man har även poängterat att området tavlan satts upp i har en stor andel av ursprungsbefolkningen maorier, som är vaccinerade i mindre utsträckning än resten av befolkningen.

– De är väldigt svårt att få in maoriska familjer i sjukvårdssystemet.Vissa grupper av maorier vet inte vad dem inte vet – generellt gör de inget om de inte vet någon om det. Utomhustavlor som denna kan påverka dessa grupper väldigt negativt säger Lance Norman, Equity & Maori Health Outcomes Head på Procare Health, i en intervju med Newshub på frågan varför de svårt att få maoriska familjer att vaccinera sina barn, och fortsätter:

– Vi behöver bättre lagar kring annonser – det är till exempel förbjudet att sätta upp reklamtavlor för metamfetamin eller cannabis, det är ingen stor skillnad i det här fallet – på så sätt att det påverkar samhället på ett väldigt negativt sätt. 

Även hälsovårdsministern har kommenterat tavlan:     

–  Jag är nöjd med att den potentiellt skadliga utomhustavlan har tagits ner, säger hälsovårdsminister David Clark, till Radio New Zealand.

Vidare hyllas allmänhetens reaktioner av hälsovårdsministern. 

– Det visar att det viktiga budskapet att vaccins effektivitet i att hålla våra barn friska har nått allmänheten. Det visar även att nyzeeländare är hälsosamt kritiska mot desinformation. Dela sidan: