Dela sidan:

Se filmen med alla chefredaktörer här:

Vill du jobba inom Bonnier News? Utforska möjligheterna här

Funderar du på att ta dig an nya utmaningar? Det finns en hel del att tänka på när det är dags att se sig om efter ett nytt jobb – och självklart fallgropar som man ska akta sig för.

Sofia Nydahl Ericsson har varit rekryteringsspecialist inom Tech på Bonnier News i drygt ett år. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att stötta rekryteringsprocessen i en Tech-organisation som består av runt 250 personer.

- För mig handlar det om att se rekrytering ur ett helhetsperspektiv, inte bara på den direkta rekryteringsprocessen. Det är viktigt att även se på andra saker kopplade till rekrytering såsom employer branding, trivsel, individuell utveckling och mångfald, säger Sofia.

Utmaningen ligger i att få in rätt kompetens som kan bidra till arbetet med den digitala transformation de påbörjat, och fortsätter satsa stort på framåt.

- En siffra som snurrar ganska ofta i diskussioner kring Tech-rekrytering kommer från flera rapporter som IT&Telekomföretagen tagit fram under de senaste åren. De menar att det år 2022 befaras vara en brist på 70 000 personer inom IT och Tech i Sverige. Det säger en del om att det är många som drar i den kompetens som finns där ute och konkurrensen är stenhård, säger Sofia och fortsätter:

- Det gäller att få kontakt med rätt kompetens och behålla kandidaten genom hela processen. Det är även en utmaning att locka kvinnliga utvecklare då det tyvärr fortfarande finns ganska få av dem på marknaden. Vi gör så mycket spännande saker här på Bonnier News Tech och är ett grymt kompetent gäng som har roligt tillsammans. Det vore fantastiskt kul om ännu fler tjejer sökte sig hit.

Vad ska man tänka på när man söker jobb?

- Att visa att du är genuint intresserad. I det personliga brevet får du goda chanser att uttrycka detta. Kanske känner du någon som jobbar på företaget redan? Att få tips via någon som redan jobbar på plats är mycket värdefullt.

- Vad det gäller kvalifikationer så behöver du oftast inte ha allt av det som efterfrågas i annonsen, men åtminstone en del.

Vilka är de vanligaste misstagen när man söker jobb?

- Att söka jobb som inte alls stämmer överens med ens erfarenheter utan att motivera varför man söker tjänsten. Och att missa att lämna kontaktuppgifter.

Vad ska man tänka på under en arbetsintervju?

- Blir du kallad till intervju är det viktigt att vara väl förberedd, att komma i tid till intervjun och vara lagom uppklädd. Kanske du kan ta reda på om det finns en klädkod? Kolla gärna in hemsidan och se efter ledtrådar. Var dig själv. Vi försöker alltid ha en avslappnad stämning i våra möten. Vi har en struktur med frågor vi vill få svar på, men eftersträvar att det ska kännas som ett samtal – inte ett förhör.

Spontana ansökningar – bra eller dåligt?

- Bra! Om de är relevanta för verksamheten. Det bästa är förstås att vara tydlig med vilken roll man siktar på, förklara vad man strävar åt och gärna varför. Då kanske man väcker ett intresse framåt.

Har du några tips för den som är intresserad av att söka jobb inom Tech?

- Vad tydlig med vad du vill göra, i alla fall om du ska jobba hos oss. Här finns nämligen så stora möjligheter för den som kommer in. Vi rör oss hela tiden framåt och hittar på nya saker. Det finns en öppenhet och uppmuntran att prova på nya grepp och idéer – och alla är så hjälpsamma.

Här kan du se vilka möjligheter som finns inom Bonnier News just nuDela sidan: