Dela sidan:

Den här texten om mediebyråernas affärsmodell är ämnad att i stora drag förklara hur det en gång började och varför det sen blev som det blev. Det finns ytterligare många detaljer man kan komplettera artikeln med. En del har jag valt bort för att texten inte ska bli för lång, en del har jag säkert missat att fånga upp. Min förhoppning är att den ska belysa att det varken är mediebyråernas eller annonsörernas fel att man är där man är i sin affärsrelation. Och att den kanske någonstans blir ett frö till ett samtal om en nystart mellan en annonsör och en mediebyrå, med en helt annan affärsmodell.

***

Tänk er att en annonsör med en årlig mediebudget på tio miljoner svenska kronor tar hjälp av en mediebyrå. Efter en pitch har ett avtal förhandlats fram som innebär att mediebyrån i snitt kommer att kunna debitera tre procent av kostnaden för de medieköp man genomför i olika medieslag. Detta är inget ovanligt scenario, vilket är ett av skälen till att mediebyråer under många år har utvecklat såväl tjänster som intäktsströmmar så till den grad att det idag finns en misstänksamhet mot dem som de har väldigt svårt att bli av med.

Vi fortsätter räkneexemplet ovan och konstaterar att tre procent på tio miljoner gör att mediebyråns intäkt blir 300 000 kronor. Tio miljoner är ingen liten summa, så med en någorlunda blandad mix av medier är det inte orimligt att säga att det fördelat på projektledare och specialister sammantaget tar en heltidstjänst att göra ett bra jobb. Det inkluderar strategi, taktik, planering, förhandlingar, uppföljningar med mera. Om vi räknar på att en heltidstjänst är 1700 timmar under ett år innebär det en intäkt per timme på 176 kronor och 50 öre.

Ja, du läste rätt: 176 kronor och 50 öre per timme. Det säger sig självt att det inte går att bedriva en verksamhet där man erbjuder kvalificerade tjänster utförda av välutbildade människor för den summan. Och det säger sig självt att mediebyråer bara finns för de har hittat andra sätt att tjäna pengar på.

Annonsörer och mediebyråer har fastnat i en destruktiv dans där annonsören förhandlar fram villkor som inte täcker mediebyråns personal-, licens- och verktygskostnader. De vet att mediebyrån också tjänar pengar på andra sätt. Samtidigt ser mediebyrån till att tjäna pengar på andra sätt eftersom annonsören inte betalar så det täcker deras kostnader.
Låt oss innan vi går vidare börja med att slå fast att det verkliga problemet inte är "dessa andra sätt" på vilket mediebyrån tjänar pengar – och inte heller att annonsören förhandlar för hårt.

Problemet är att affärsmodellen mellan annonsörer och mediebyråer är trasig sedan länge. Den bör inte lagas. Den bör skrotas och ersättas av en helt ny. Först då kommer annonsörer börja lita på mediebyråer igen och först då kommer mediebyråer kunna tjäna pengar på vad de verkligen gör och inte på annat som är mer eller mindre transparent.

Så, hur blev det då så här?

***

Det här är en del av en längre text i Resumé Insikt. För att läsa vidare behöver du göra något av följande:

Är du redan prenumerant? Logga in här!Dela sidan: