Dela sidan:

Facebook har flera gånger anklagats för att överdriva den data man presenterar för annonsörer. För tre år sedan medgav plattformen att man hade grova felberäkningar gällande hur många som såg videoinnehåll på plattformen. Enligt en rapport från byrånätverket Publicis Media var siffrorna uppblåsta med så mycket som 60-80 procent.

Nu kommer ytterligare allvarliga rapporter kring den sociala jättens mätmetoder. Enligt en 70 sidor lång rapport från researchbolaget PlainSite består hälften av Facebooks två miljarder konton av botar. Uppgifterna ska dock tas med en nypa salt då PlainSite leds av Aaron Greenspan, en man som tidigare påstått att han hade originalidén för Facebook och efter det varit inblandad i en juridisk tvist med bolaget.

PlainSite menar själva att det största problemet med de påstått uppblåsta siffrorna är att Facebook lurar annonsörer som tror att de har möjlighet att nå fler potentiella kunder än vad de faktiskt kan.

En talesperson för Facebook i Sverige säger till Resumé att uppgifterna är helt felaktiga och att fejkkonton utgör cirka 3-4 procent av de månatliga användarna.Dela sidan: