Dela sidan:

Situation 1: "Hjälp, jag drunknar i jobb"

Jag är överhopad av jobb. Jag gillar visserligen att ha mycket att göra, problemet är bara att flera chefer och personer nu kommer till mig och tycker att just deras grej är allra viktigast och måste göras först. Det känns som att jag sitter i kläm. Vad ska jag göra?

Unionens stresscoach Caroline Wiklund svarar:

Bra att du uppmärksammar situationen - för även om du tycker att ditt jobb är roligt, så är det här inte hållbart i längden. Det är inte ovanligt att högpresterande personer går i den så kallade honungsfällan; man tycker om att leverera och egenvärdet ökar när man blir bekräftad utifrån. Men många "har roligt" ända in i väggen. Att ha en hög arbetsbelastning ett tag är inga problem, men i längden kan det påverka ens allmäntillstånd.

När du försöker hålla din uppmärksamhet på flera saker samtidigt under en längre tid riskerar hjärnan att bli "överhettad". Du får ett ständigt stresspåslag, som gör att dina inre bromsar måste ligga i för att parera ditt tempo. Men bromssystemet håller inte i alla evighet, utan blir så småningom utnött. Många högpresterare har också svårt att stänga av tankarna på jobbet, vilket kan ge sömnproblem. Risken är också att ditt jobb spiller över på andra bitar i livet. Du kanske orkar hålla ihop på jobbet, men är en trött, urlakad partner hemma - eller så orkar du inte hålla på med de fritidsintressen som ger energi.

Gå till din närmaste chef och be om hjälp med att prioritera uppgifter. Titta på ditt uppdrag och försök att definiera din roll, så att du i fortsättningen lättare vet vilka uppgifter du ska säga ja respektive nej till.

Situation 2: "Chefen vill snacka jobb på söndagar"

Min chef ringer till mig vardag som helg, dag som kväll. Eller messar och tycker att "sms ska besvaras på minuten". Ibland på kvällar och helger orkar jag inte svara, så jag låtsas inte ha sett hennes meddelanden. Hon har aldrig sagt det till mig, men jag känner hennes missnöje. Det känns olustigt, trots att jag vet att jag är effektiv på arbetstid, för jag är inte en sån som sitter och fikar bort dagarna.

Stresscoachen tipsar:

Normalt rekommenderar vi att man i första hand ska ta upp problem med sin närmsta chef, men i det här fallet är ju hennes agerande problematiskt.Vad gäller barn brukar man säga att de inte gör som du säger, utan som du gör. Även chefer bör tänka på liknande sätt, för en chefs agerande har ett större signalvärde än andra kollegors. Din chef verkar tyvärr inte greppa det, och skulle behöva få feedback kring sitt beteende.

Om det känns obehagligt att kritisera chefens beteende, så kan ni i gruppen/på avdelningen ta fram en policy kring tillgänglighet och lägga fram som ett gemensamt förslag. Landar det inte i god jord, så kontakta om möjligt era fackliga företrädare och förklara problemet.

Fråga gärna kollegor om de upplever samma sak. Kanske kan ni ta upp frågan gemensamt. Gruppen är starkare än individen.

Situation 3: "Jag är utesluten och utfryst"

Jag är utsatt för nobbing på jobbet, alltså min avdelning har möten utan mig, det heter att de glömde skicka inbjudan. De har också åkt iväg på workshop, och tyckt att "du behöver inte vara med". Ibland bjuds jag med på sociala aktiviteter, men oftast inte, så jag känner mig utesluten och utfryst. Nu har detta pågått i ett år. Vad ska jag göra?

Stresscoachen tipsar:

Att bli lågintensivt utsatt och utfryst på det här sättet kan vara stressande, självkänslan och självförtroendet får sig en törn. Ofta sker det med subtila metoder, vilket gör att det tar tid innan man får grepp om vad som pågår. Det är lätt att börja ifrågasätta sig själv: Vad har jag gjort för fel? Ligger det hos mig?

I förlängningen kan en sådan här situation leda till stressrelaterade besvär, som oro, ångest, sömnsvårigheter eller mag- och tarmbesvär. Man kan även drabbas av social trötthet, det vill säga att man blir tystlåten och ledsen och börjar dra sig undan från sociala situationer. Så ja, jag förstår att du har en klump i magen, och jag tycker absolut du ska ta dina känslor på allvar. Om din chef inte är involverad, så beskriv för den vad som har hänt och hur det påverkar ditt mående. I annat fall kan du söka hjälp hos HR-avdelningen, din fackliga företrädare och företagshälsovården.

Fakta Unionen:

Unionen är facket för dig som är tjänsteman i den privata sektorn,. Vi hjälper dig med inkomstförsäkring, juridisk rådgivning, förhandlingshjälp – och tips på hur du får bättre balans i livet. För ökad glädje, i jobbet och på fritiden.

Läs mer om hälsa på jobbet på unionenopinion.seDela sidan: