Dela sidan:

Sedan fyra år tillbaka ger Sveriges Annonsörer och Rättighetsalliansen ut "svarta listan". En lista med tio sajter som alla seriösa annonsörer borde undvika. Sajter som olagligt streamar filmer och serier. Branschorganisationen gör listan eftersom annonsörer syns på de illegala sajterna, medvetet eller omedveer. Det kan till exempel röra sig om kapning av varumärket och renommésnyltning eller så kallad affiliatemarknadsföring.

Streaming och nedladdning från illegala sajter omsätter mångmiljonbelopp i reklamintäkter i Sverige varje år. Genomgången visar att det är en bransch som framförallt syns och finansierar de ljusskygga sajterna, spelbranschen.

– Reklam finansierar de illegala tjänsterna. Efter en större kartläggning kan vi se att spelbolagen är de största annonsörerna. Genom att uppdatera den svarta listan gör vi det lätt för alla annonsörer, inklusive spelbolagen, att inte placera sin reklam på de illegala tjänsterna, säger Sara Lindbäck, jurist på Rättighetsalliansen i en kommentar.

Rekommendationer för hur annonsörer kan gå till väga för att undvika att varumärket hamnar på en illegal sajt finns hos Sveriges Annonsörer. Enligt organisationen har rekommendationerna tagits emot väl sedan de lanserades för några år sedan och inkorporerats av många medlemsföretag. Men, alltjämt förekommer att annonsörer syns på illegala sajter. Därför uppdateras nu "svarta listan" så att annonsörer kan blockera dessa sajter när de köper annonser online.

– Illegala sajter ska inte få pengar av seriösa annonsörer, därför väljer vi att namnge dem, och uppmanar samtliga svenska annonsörer, spelbranschen i synnerhet, att undvika dessa sajter, säger Tobias Eltell, jurist och tf. vd. på Sveriges Annonsörer.

Sajterna att "svartlistade"
streamtajm.com
Fmovies.to
dreamfilmhd.cc
nyafilmer.com
nya-filmer.tv
Swefilmer.eu
dreamfilm.pro
dreamfilm.fun
swesub.net
piratbay.orgDela sidan: