Dela sidan:

Youtube har på några dagar tappat flera stora annonsörer sedan det avslöjats att pedofiler använt videtjänsten i sexuella syftet genom att titta på klipp på barn. Bland annonsörerna som lämnat finns AT&T, Nestlé, Epic Games (som öger Fortnite), McDonalds och Disney som nu har dragit in sin annonsering. Det rapporterar flera amerikanska medier bland annat The Verge.

Nyss stod det klart att IKEA pausar sin annonsering på Youtube under obestämd tid.

– Vi har tydliga rutiner för när sånt här uppdagas så redan i tisdags pausade vi våra reklamer som visas på Youtube, säger Daniela Rogosic, pressansvarig på Ikea Sverige, till P3 Nyheter.

I dagsläget har Youtube har raderat över 400 konton och inaktiverat kommentarsfunktionen på miljontals klipp. I uttalanden har företaget påtalat att man tänker göra vad som står i deras makt för att lösa problemet. Youtube uppger vidare att bolaget har polisanmält vissa kommentarer och konton samt rapporterat till National Center for Missing and Exploited Children. 


Som en del i krishanteringen har Youtube även skickat ut dokument till sina största annonsörer där de lovar ytterligare åtgärder för att skydda barn på plattformen.

En som är mer skeptisk och cynisk i sin syn på annonsörernas offentliga bojkotter av Youtube är Digiday-redaktören Brian Morrisey.


Efter senaste brand-safety debatten under våren 2017 har Youtube satsat mer på mänskliga granskare och AI-driven innehållsfiltrering och fått annonsörer att komma tillbaka till plattformen.

Procter & Gamble lanserar prototyp-studio
Som ett steg att bli mer innovativa har världens största annonsör P&G byggt upp en prototyp-studio. Den nya enheten har redan tagit fram ett antal varumärken bland annat den tekniskt avancerade hushållsprodukten Airia. Innovationsporjektet är ett samarbete mellan FMCG-jätten ocg investmentboleget M13. Det rapporterar Campaign.

 

Google och PayPal världens mest "meningsfulla" varumärken 
Att ha ett tydligt "why" är ett existensberättigande för både företag och konsultbolag. I Havas' globala studie "Meaningful Brands® 2019" som släpptes under torsdagen toppas Google och PayPal rankingen. Det rapporterar Campaign.

Listan nedan: 

Google 
PayPal 
Mercedes-Benz 
WhatsApp 
YouTube 
Johnson & Johnson 
Gillette 
BMW
Microsoft
Danone 

Nielsen förvärvar Sorensen Media
Nielsen presenterade på torsdagen förvärvet av Sorensen Media som ett steg mot att bli en reklam-tv aktör som erbjuder hela kedjan. Det globala analysföretaget presenterade också ny teknik för riktad tv-reklam, rapporterar AdAgeDela sidan: