Dela sidan:

– En dokumentär om hur man gör reklam för en dokumentärfestival Det hela är väldigt meta.

Gustav Egerstedt hade för en tid sedan en kollega som hade en bekant som jobbade på en dokumentärfestival. Då ställdes frågan, "Vore det inte spännande att göra marknadsföring för en dokumentärfestival?". 7 år senare kom Gustav på vad som behövde göras; en dokumentär om marknadsföringen, som sedan var tänkt att bli reklam för festivalen. Han ville flytta perceptionen hos en målgrupp som normalt inte gillar marknadsföring. Och också förflytta dokumentären ut ur "finkultursfacket" för att nå en bredare målgrupp; "Netflix-dokumentär-målgruppen".

Skyll er själva om ingen kommer / Blame yourselves if no one comes - Trailer from Gustav Egerstedt on Vimeo.

Men Saatchi & Saatchis creative director, som arbetat med projektet under semestrar, kvällar och helger sedan i somras, fick inte det önskade medhållet från "kunden". I stället debuterar han nu som kortfilmsregissör med den tolv minuter långa dokumentären "Skyll er själva om ingen kommer" vid Denver Underground Filmfestival den 24:e mars. Hela dokumentären är filmad med mobiltelefon.

– Utan att spoila historien för mycket så misslyckas jag ju ganska rejält med projektet. Det här är en film som handlar om att inte ge sig, vilka hinder du än stöter på. Att orka kämpa på, säger Gustav Egerstedt till Resumé.

Det var först i klippningen som han insåg att det faktiskt var en intressant historia som det misslyckade reklamprojektet hade resulterat i. Han är överraskad över hur positiv respons filmen har fått från diverse festivaler ute i världen och förutom festivalen i Denver kommer filmen att visas på Bio Rio den 6:e april under Sveriges Kortfilmsfestival.

— Jag tror att filmen har ganska hög igenkänningsfaktor för folk som jobbar i ett kreativt yrke och med idéer i stort. För mig har denna process varit väldigt givande där jag låtit processen styra mig, istället för tvärt om.

– Just det här med att fullfölja idéer är någonting jag verkligen tar till mig som kreatör. Vår bransch är ganska bra på att fastna i möten och workshops, men är inte lika bra på att bejaka görandets kraft. Det kan bli mycket snack och lite verkstad ibland.Dela sidan: