Dela sidan:

Det är sedan tidigare väl omvittnat att Sverigedemokraterna som parti har byggt upp ett starkt engagemang i sina sociala kanaler. Under valåret, mars 2018, tog Retriever fram data som visade partiets dominans i sociala medier. 

I dag släpps byrån BCW:s globala rapport "Världsledare på Facebook" som kartlägger engagemanget på Facebook ledande politiker världen över.  Bland de svenska partiledarna är Jimmie Åkesson (SD) mest populär med sina 147 000 likes. Marginalen ner till statsminister Stefan Löfven (S) på andraplatsen är dock bara 1000 likes (146 000).

Oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) hamnar först på en sjätte plats med 26 000 likes. Minst populär bland partiledarna är avgående ledaren för Liberalerna Jan Björklund (L) med  7 800 likes. Som en jämförelse fick det svenska kungahuset hela 486 000 likes på sin Facebook-sida i kartläggningen.

Rapporten visar bland annat att Brasiliens nya president, högerpopulisten Jair Bolsonaro har dominerat rankningarna av världsledare på Facebook under de senaste 12 månaderna. Nu tar han förstaplatsen när det gäller antalet interaktioner (145 miljoner interaktioner) vilket är nästan dubbelt så många som USA:s president Donald Trump med 84 miljoner sammanlagda interaktioner. Trots att Trump har mer än dubbelt så många följare. Dela sidan: