Dela sidan:

Släktforskningssajten Ancestry.com har bett om ursäkt efter en kontroversiell kampanj som gick upp tidigare i april. Reklamfilmen, som kallas "Inseparable", skildrar en fiktiv relation mellan en svart kvinna och en vit man under mitten av 1800-talet, då det amerikanska slaveriets förtryck av svarta pågick i de amerikanska sydstaterna. I reklamfilmen tycks paret vara påväg att fly norrut för att kunna gifta sig.

Kampanjen har lett till en backlash online. Kritikerna menar att Ancestry genom reklamfilmen romantiserar en smärtsam period i den amerikanska historien. Många lyfter fram att våldtäkt – och inte kärlek – är den huvudsakliga anledningen till att många svarta amerikaner har vitt påbrå.

Som följd av kritikstormen har Ancestry tagit bort kampanj och bett om ursäkt till dem som tagit illa upp.

"Ancestry är engagerade i att lyfta fram viktiga berättelser från historien. Den här annonsen var menad att representera en av dessa berättelser. Vi uppskattar den feedback vi har fått och ber om ursäkt för de eventuella upprörda känslor annonsen kan ha orsakat. Vi befinner oss just nu i en process av att ta bort kampanjen från tv och har tagit bort den från Youtube", säger en talesperson från Acenstry till CBS.Dela sidan: