Dela sidan:

Nike:s "Dream Crazy" med Colin Kaepernick var höstens mest omtalade reklamkampanj. Kampanjen som i förra veckan tog hem högsta valören i såväl utomhuskategorin som Inaugural Entertainment for Sport under Cannes Lions hade en tv-budget på 5,2 miljoner dollar och en beräknad räckvidd på 134.9 miljoner bara i USA. Enligt flera studier så hade "Dream Crazy" extrema atentionvärden gentemot konkurrenterna. 

@kidsleepy är en pseudonym för en copywriter med 18 år i branschen som bor i Los Angeles och skriver för Adland. I en reflekterande krönika efter Cannes Lions riktar han hård kritik mot Nikes kampanj genom att rikta blickarna mot kampanjen "Think different/Here's to the crazy ones" som TBWA/Chiat/Day tog fram för Apple 1997 med flera kända historiska personligheter såsom Martin Luther King Jr och Gandhi. 

Skribenten ställer sig frågande till om juryn kände till Apples kampanj när de belönade "Dream Crazy". 

"Oavsett hur man försöker bevisa det så är Nikes billboard en rip off i utförande och syfte. Faktum är att enda skillnaden mellan de två är små. Men det är just de skillnaderna som säger mycket om varumärkena när de gör vad som kännetecknas som bra reklam i Cannes.", skriver @kidsleepy och menar att Nike till skillnad från Apple har valt en personi Colin Kaepernick som "redan har blivit glömd, men också har delat landet, inte minst fotbollsfansen som såg den sista icke-politiska tillflyktsorten bli tagen i från dem"

@kidsleepy riktar även en uppmaning till juryn: 

"Det är svårt att veta om felet i Cannes ligger hos juryns korta minnen, som inte känner till reklamhistorien eller bryr sig inte om att Nikes annons inte var en originalidé, eller om reklamkalibern var så låg i år att det här verkligen var det bästa i konkurrensen. Men om det här är vad Cannes har att erbjuda, kanske det är dags att tänka annorlunda".Dela sidan: