Dela sidan:

I år är fjärde året i rad som Svensk Handel och Swedish Fashion Councils tjänst Almedalsgarderoben är på plats i Visby. Tjänsten går ut på att den som exempelvis ska tala eller medverka i ett panelsamtal men inte vet vad hen ska ha på sig kan låna lämpliga kläder från Almedalsgarderoben. Kläderna får man låna i 24 timmar.

Nu tar man hem Hållbarast i Almedalen, det nyinstiftade priset som delas ut av Klimatklubben och pr-byrån Juno.

"Almedalsgarderoben belönas för sitt långsiktiga arbete med att visa upp delningsekonomin i praktiken. Almedalsgarderoben bidrar till att lyfta de beteendeförändringar som måste ske när det gäller konsumtion i allmänhet och av mode i synnerhet, och har lyckats göra hållbara val konkreta, lustfyllda, och attraktiva under Almedalsveckan." skriver juryn i sin motivering.

Hållbarhet är något av årets tema under Almedalsveckan. Vinnaren av Hållbarast i Almedalen utses utifrån fyra kriterier: relevans, effekt, långsiktighet och kreativ höjd. Utöver Almedalsgarderoben var även "Orkar du bära din egna utsläpp?" från Oxfam och "Move By Bike" från Jeppe Larsen med i finalomgången.

– Samtidigt som hållbarhet fortsätter att vara det dominerande ämnet i Almedalens tält och trädgårdar så är det förvånande få som tar ämnet ut på gatorna och gör det mer synligt och greppbart. Våra tre finalister har samtliga visat hur man kan göra hållbarhet mer konkret i en Almedalskontext. Till 2020 ser vi fram emot ännu fler kreativa grepp på temat, säger Mattias Goldmann, vd Fores.

Årets jury består av:

Emma Sundh, Klimatklubben

Elin Larsson, hållbarhetsstrateg

Mattias Goldmann, vd Fores

Désirée Maurd, JunoDela sidan: