Dela sidan:

The Wilhelm Scream spelades för första gången in till filmen "Trummor i fjärran" 1951. Efter det föll det i något av en glömska, för att sedan upptäckas av av ljudläggaren till Star Wars. Efter det har det blivit något av ett internskämt bland ljudläggare världen över och har använts i över 400 filmer. Ljudet har även fått en låt av James Blake uppkallad efter sig.

Ljudet har hela tiden använts i sin originalversion, som sagt inspelad 1951. Eftersom ljudutrustningen sedan dess tagit stora kliv väljer nu Samsung att ge ut en upphottad version av "The Wilhelm Scream", signerad ljuddesignern Calle Wachtmeister.

– Ljudsystem och ljudteknik har utvecklats i en rasande takt. Vi har gått från mono till stereo, från surround till 3D ljud som Dolby Atmos och DTS:X. Vi vill ge den älskade ljudeffekten Wilhelm Scream en restaurering, optimerad för dagens ljudsystem. Tack vare Wilhelm Scream Remastered kan ljudläggare världen över ta del av den kända klassikern i en ny tappning, med fylligare och livligare ljud, säger Emil Ljung, product manager AV & Lifestyle TV på Samsung.

Initiativet kommer på idé från Wenderfalck och ljudet finns fritt tillgängligt att använda för vem som helst.

– Skämt är ju kul, i synnerhet ljudliga internskämt, så, vi tänkte, varför inte konservera filmvärldens största?, säger Petter Rudwall, creative director på Wenderfalck.

Arbetsgrupp:
Idé, produktion, film och aktivering: Wenderfalck
Ljudläggare och remaster: Calle Wachtmeister
Skrik: WilhelmDela sidan: