Dela sidan:

Efter att en dansk sociala medier-profil publicerade ett självmordsbrev på sitt Instagramkonto med över 336 000 följare har en debatt om reglering av influencers blossat upp i landet. Det skriver BBC.

Självmordsbrevet låg uppe i två dagar innan profilens familj lyckades få det avpublicerat, varpå de berättade i ett Instagraminlägg att hon ligger inlagd på sjukhus för återhämtning.

Händelsen har väckt reaktioner i den danska regeringen. Landes barn- och undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil säger till BBC att regeringen vill att influencers ska omfattas av de pressetiska reglerna och att de precis som traditionella medier ska kunna ställas till svars för det de publicerar. 

– När du når ett visst antal människor via dina kanaler ska du ha samma ansvar som om du var en redaktionell medarbetare på en dagstidning eller annat traditionell media, säger hon. 

Pernille Rosenkrantz-Theil lyfter hur de danska pressetiska riktlinjerna, liksom de svenska, säger att medier ska iaktta stor försiktighet vid publicering av självmord eller självmordsförsök.

– Vi vill att samma riktlinjer ska gälla i sociala medier, säger hon. 

Om en influencer bryter mot de pressetiska riktlinjerna menar Pernille Rosenkrantz-Theil att inlägget ifråga ska raderas. Dessutom ska influencers med ett visst antal följare tvingas ha administratörer, så att profilen själv inte har ensamrätt att administrera kontot. Dela sidan: