Dela sidan:

Solceller passar företagets miljöprofil

Familjeföretaget Stockholmsgården har producerat grönsaker i snart 60 år. Nu ligger fokus på lök och jordärtskockor medan systerföretaget Peppinge Produkter AB odlar potatis, morötter och palsternackor. Att bruka grönsaker miljövänligt har alltid varit viktigt för familjen Larsson – därför var steget mot solceller inte långt.

– De sattes i drift i december förra året, så det här är första säsongen vi använder dem. Nu under de första månaderna får vi se hur mycket de kan producera, säger Stockholmsgårdens Fredrik Larsson och fortsätter:

– Vi har packerier som är energikrävande och har byggt i en sådan storlek att vi kan vara självförsörjande på el under juni, juli och augusti.

Smidig installation

Ytan med solceller är på totalt 824 kvadratmeter, fördelat på de båda företagen om 600 respektive 224 kvadratmeter – lika stort som fyra tennisbanor. Alla moduler ligger på taket och packerierna är centraliserade i storlek, vilket har gjort att de har kunnat dra in strömmen direkt från solcellerna.

– Hittills har det fungerat lysande och installationen tog inte alls lång tid. Lösningen passar väldigt bra på våra stora lagerbyggnader som ligger i söderläge med öppna ytor, säger Fredrik Larsson.

Företaget blir ännu mer grönt

En av de mest betydande fördelarna för Fredrik Larsson och familjeföretaget är att företaget blir ännu mer grönt.

– Att vi producerar vår egen el är en miljöprofil. Kravodlare förutsätter att man ska inhandla grönt, därför är det bättre att producera egen el, förklarar han.

Det finns hjälp att få

Stockholmsgården och Peppinge Produkter AB fick hjälp av E.ON att installera solcellerna, en lösning som Fredrik Larsson är väldigt nöjd med.

– Jag tror att andra företag ska tänka som vi gjorde och gå med ett stort bolag som E.ON som utlovar långa garantier och har utbildad personal med rätt utrustning.

Resultat på kort tid

Varje dag går Fredrik Larsson in och kontrollerar hur mycket el som har produceras. Ett par dagar i maj hade det framställts lika mycket som under hela januari.

– Det händer mycket nu, det är spännande att se, säger Fredrik Larsson. 

Kom igång med solceller Dela sidan: