Dela sidan:

Varuhuset Walmart är ett av USA:s största företag med drygt två miljoner anställda och en omsättning på 514 miljarder dollar (2018). Efter helgen är jätten skakad över masskjutningen inne på ett av kedjans varuhus i El Paso där en man som tydligt uttryckt sina främlngsfientliga åsikter sköt 20 personer till döds. 

I ett offiiellt uttalade skrev Walmart att företaget "är i djup chock och att man ber för offer, räddningspersonal och de egna medarbetarna" och att man "arbetar tillsammans med polis och rättsväsende i ärendet".

Bara fem dagar tidigare mördades två personer när en man sköt inne i en Walmart-butik i delstaten Mississippi och mitt i anspänningen som företaget befinner sig ökar trycket i sociala medier på att företaget borde se över sin vapenförsäljning, rapporterar CNN

Flera hundra personer har uppmanat Walmart att sluta sälja vapen i sociala medier. När företaget gick ut och beskrev vilken chock medarbetarna befann sig har flera svarat att Walmart är en av de största försäljarna av vapen i USA och borde därför inte chockeras över en sjutning.

"Hej @Walmart! Det här är en fantastisk möjlighet att visa riktigt ledarskap och sluta sälja vapen," skriver exempelvis skådespelaren Alyssa Milano på Twitter. 

Parallellt med debatten om vapenförsäljningen har både kunder och Walmarts anställda uttryckt sin vilja att utrusta personalen med vapen i preventivt syfte.

Kedjans försäljning av jaktvapen har funnits med sedan starten men på senare år har Walmart bland annat stoppat försäljningen av automatkarbiner och ökat åldersgränsen till 21 år. Den typen av vapen som användes i El Paso-massakern  har inte sålts på Walmart på flera år, men när skjutningarna sker i ett av kedjans varuhus aktualiseras frågan om att begränsa försäjningen på nytt.

Masskjutningen i El Paso utreds som både mord och hatbrott då gärningsmannen bara några timmar före skjutningen skrev ett brev där han uttryckte hat mot invandrare.Dela sidan: