Dela sidan:

Tjänstepensionen är den del av den anställdes pension som betalas in av arbetsgivaren. Det är dock helt frivilligt (för företag utan kollektivavtal), och även fast åtta av tio anställda idag har tjänstepension – så finns det fortfarande arbetsgivare i mediebranschen som inte riktigt har förstått alla fördelarna.

– Det finns en myt om att tjänstepension skulle vara dyrt. Som företagsledare är det lätt att stirra sig blind på kostnaderna, och då är det klart att tjänstepension kan uppfattas som dyrt. Men tjänstepension är ju också lön, fast uppskjuten sådan, och till en lägre kostnad, säger Camilla Hellén, Key Account Manager på PP Pension.

Kostar mindre

Som arbetsgivare betalar man nämligen 31,42 procent i arbetsgivaravgift på de anställdas löner, men bara 24,26 procent särskild löneskatt på tjänstepensionen.

– Många tycker att pension låter tråkigt, medan lön låter roligare. Men pensionen är ju just den lönen man ska leva på när man beslutat sig för att sluta arbeta. Att som arbetsgivare erbjuda tjänstepension är ett sätt att visa att man värnar om de anställda, säger Camilla Hellén.

Hon poängterar att många företagare kan bli bättre på att upplysa de anställda om vilken fantastisk förmån det är.

– Många arbetsgivare känner sig nog lite obekväma i att diskutera de här frågorna, men är man bara lite påläst kan man lätt förklara varför pension ibland är att föredra framför lön. Och allt fler arbetstagare blir medvetna om de här frågorna. Om 60- och 70-talisterna i högre grad har litat på att "staten kommer fixa det", så är 80- och 90-talisterna betydligt mer nyfikna och intresserade.

Mer än bara lön

Tjänstepensionen innehåller dessutom fler förmåner än bara framtida lön. I paketet ingår ofta till exempel även en sjukförsäkring som ger den anställde extra pengar om personen blir långtidssjukskriven.

– Det finns ett tak för hur mycket man kan få från Försäkringskassan. Det försäkringen gör är att fylla upp så att du får ut upp till ca 80-90 procent av din vanliga lön.

Dessutom ingår ofta en premiebefrielseförsäkring, som gör att tjänstepensionen fortsätter att betalas in, och det av försäkringsbolaget, även om den anställde skulle bli långtidssjukskriven.

En viktig poäng för dig som företagare är även att undvika kostnader i form av felrekryteringar.

– Smarta arbetsgivare inser att de idag måste erbjuda de anställda bra villkor för att kunna knyta till sig de bästa inom sitt område. Genom att investera i de anställdas framtid visar man att man bryr sig, och det är något man får tillbaka i form av arbetsglädje och engagemang. Det är helt enkelt sunt, hållbart och långsiktigt, säger Camilla Hellén.

Läs mer på www.pppension.seDela sidan: